jasqazaq.kz

Сүтпен шай – дәстүр ме, әлде денсаулыққа қауіп пе?

24 сәуiр, 11:46

Қазақтың күнделікті дастарханында сүт қосылған шайдың орны ерекше. Алайда нутрицолог Әйгерім Абраева бұл дәстүрлі сусынға басқа қырынан қарауға кеңес береді.

“Сүттің құрамында лактоза деген көмірсу бар. Бірақ оны бәрінің ағзасы бірдей қорыта алмайды”, – дейді маман. Оның айтуынша, лактозаның ағзаға сіңбеуі әсіресе жасы ұлғайған адамдарда жиі кездеседі.
“Жас ұлғайған сайын ағзада лактоза қорытылмай, ішекте қалып қояды. Бұл іштің кебуіне, дискомфортқа, тіпті қартаю процесінің тездеуіне әсер етеді”, – деп түсіндіреді нутрицолог.

Сондықтан да, сүтпен шайды жас кезде ғана тұтынған дұрыс. Ал ересектерге бұл әдет денсаулыққа кері әсерін тигізуі мүмкін.

Сонымен қатар шай ішу уақытына да мән беру маңызды. “Көп адам шайды тамақпен бірге немесе одан кейін бірден іше салады. Бірақ бұл дұрыс емес. Тамақ толық қорытылу үшін кемінде 20-30 минут уақыт қажет. Әйтпесе, шай құрамындағы кей заттар пайдалы дәрумендердің ағзаға сіңуіне кедергі келтіреді”, – дейді нутрицолог.

Олжас Әбдіхалық

Бүгін, 14:07
Алматы жастары экомәдениетті қалыптастыруда көш бастап тұр
Бүгін, 13:59
Мерей Оңғаров: Алматыны газдандыру 100 пайызға жақындады
16 желтоқсан, 14:00
Алматы: Жылу жүйесі қыс маусымына дайын
15 желтоқсан, 14:01
Алматының индустриалдық аймағы – даму драйвері
12 желтоқсан, 17:21
Алматыда «Таза Қазақстан» бағдарламасы аясында пластик қақпақтарды жинау бойынша эконауқан өтеді
12 желтоқсан, 12:32
Алматы: «Таза Қазақстан» экоакциясының жыл қорытындысы
12 желтоқсан, 12:09
Алматыда «Эко-шырша Алматы» ашық байқауы басталды
11 желтоқсан, 14:20
Алматыда тұрғын үй құрылысы қарқын алып келеді
10 желтоқсан, 23:45
Алматының тазалығын сақтау – ортақ міндет